2021-12-29 14:42:13• hírek • Bede Emőke

Januártól ingyenes mellrákszűrésen vehetnek részt Nagykárolyban a nők

Mivel a korai fázisban felismert emlőrák még műthető, gyógyulási aránya pedig magas, ezért bizonyos kor felett – és bizonyos rizikófaktorokat szem előtt tartva – ajánlott az önvizsgálat mellett rendszeresen részt venni a szűréseken is. S noha sok országban már mindennaposnak számít, hogy az 50 év feletti hölgyek évente szűrővizsgálatra járnak, Romániában ez még mindig nem bevett szokás, pedig a mellrák tavaly több mint 3 ezer nő halálát okozta.

Annak érdekében, hogy csökkentsék a mellrákkal küzdők arányát, Nagykároly önkormányzata és a városi kórház egy határon átnyúló projekt részeként januártól egy ingyenesen igénybe vehető szűrési programot indít, melynek keretében a nők ultrahangos és mammográfiás vizsgálaton vehetnek részt. Előbbit egy szenológiában jártas radiológus szakorvos fogja majd végezni, utóbbit pedig egy radiológus asszisztens, de az eredményeket természetesen egy szakorvos értékeli majd ki.


Az ultrahangos és mammográfiás vizsgálaton előzetes időpontegyeztetés után lehet majd részt tenni, a havonta rendelkezésre álló helyek függvényében. A szűrővizsgálatra a nagykárolyi lakhelyű nők mellett azokat a hölgyeket is várják, akik a Nagykárolyi Városi Kórháznak alárendelt településeken, azaz Érendréden, Börvelyben, Kálmándon, Kaplonyban, Érkáváson, Csomaközön, Királydarócon, Szamosdobon, Mezőfényen, Majtényban, Mezőpetriben, Szilágypéren, Piskolton, Szaniszlón, Tasnádszántón, Tasnádon, Mezőteremen vagy Csanáloson élnek.


A szakorvosok ajánlása szerint, mivel egyre több fiatal nőt is érint a mellrák, már 18 éves kor után érdemes egyszer egy évben szenológiai konzultáción és ultrahangos vizsgálaton részt venni, 40 év fölött pedig szükség esetén a vizsgálatot ki lehet egészíteni mammográfiával is.


„Arra buzdítunk minden 18 év feletti nőt, hogy jelentkezzen a szűrésre, és bátorítsa édesanyját, nővéreit, barátnőit és kolléganőit is erre, hiszen a rutinvizsgálat akár életet is menthet. A szolgáltatás ingyenesen elérhető, küldőpapír vagy egyéb dokumentum sem szükséges” – olvasható a tájékoztatóban. További információkért és előjegyzésért a 0261/706.321-es telefonszámot lehet tárcsázni.


Annak érdekében, hogy felmérjék, mennyit tud a női lakosság a mellrákról és a korai felismerés fontosságától, a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal arra kéri a hölgyeket, hogy töltsék ki az ide kattintva elérhető kérdőívet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: